Varför Power Apps for Teams är en game changer

Populariteten av low-code applikationer har drastiskt ökat under de senaste åren, då företag inser möjligheterna och affärsfallen som dessa applikationer kan hantera. I framkanten av alla verktyg för att bygga low-code applikationer står Microsoft med en av sina mest kraftfulla lösningar hittills, Microsoft 365 Power Apps.

Med det sagt, precis som all kraftfull programvara, lider Power Apps av vanliga problem som t.ex en brant inlärningskurva och potentiella extra licenskostnader beroende på vad du vill bygga. För att bekämpa dessa problem har Microsoft skapat en lösning som heter Power Apps for Teams, ett verktyg som gör det enklare för företag att ta det första steget i low-code världen.

Vad är Power Apps for Teams?

Power Apps for Teams är namnet på ett av produktivitetsverktygen som Microsoft nu inkluderar i Teams från Power Apps maker-studion. Det är ett verktyg som tillåter Teams-användare att skapa Canvas apps och köra de direkt inifrån Microsoft Teams.

Det erbjuder ett klart och förenklat användargränssnitt som gör det enklare att komma igång med att bygga Power Apps och använda Dataverse for Teams där du kan lagra datat från dina appar, utan extra kostnad.

Hur kommer man igång med Power Apps for Teams? 

För att komma åt Power Apps for Teams så ska du börja med att lägga till den personliga Power Apps-appen från Teams store till din Teams-klient genom att klicka på de tre prickarna längst ned på Teams-menyn, sök efter Power Apps och tryck på installera.

Inne på startskärmen i Power Apps for Teams kommer du att kunna hitta apparna du arbetar med, dokumentation för hur du bygger appar och i vissa fall mallar som du kan använda som baslinje för appen du försöker att bygga. För mer om hur du bygger Power Apps i Teams, slå ett öga på den här Microsoft artikel. 

Några exempel på dessa mall-appar är inspektion-appen och bulletin-appen. Inspektion-appen tillåter användare att skapa checklistor för inspektörer som till exempel inspekterar kontorsutrymmen och lager, vilket kan vara ett väldigt användbart verktyg om du inte redan har ett som gör det eller om du redan betalar för ett som detta kan ersätta.

Bulletin-appen är ett utmärkt verktyg för att leverera nyheter och andra typer av information till frontline workers. Den låter användare att skapa och publicera nyhetsartiklar, vanliga frågor och länkar som enkelt kan synas och förbrukas av de anställda som använder appen.  

Både apparna och andra mall-appar är redan konfigurerade för att se bra ut och användas på Teams mobil-appen, så det är bara att installera de och köra på!

Mer om dessa mall-appar hittar du här.

Klassiska Power Apps vs Power Apps for Teams 

Nu när vi har lärt oss mer om Power Apps for Teams, låt oss ta en titt på hur de fungerar jämfört med de klassiska Power Apparna som man bygger i maker studion. Vi ska jämföra både kostnader och funktionalitet av apparna som man bygger i dessa två verktyg.

En av de fantastiska sakerna med Power Apps for Teams är att inga ytterligare Power Apps eller Dataverse-licenser krävs för att bygga apparna och lagra data i Dataverse for Teams.

Du kan skapa en tabell inuti Dataverse for Teams och använda den som din apps huvuddatabas utan att behöva oroa dig för om du eller slutanvändarna som kommer att använda appen behöver ytterligare licenser än den som krävs för att använda Teams.

Klassiska Power Apps å andra sidan kräver att du har en licens som stöder att skapa Power Apps, och om du planerar att använda Dataverse, så kommer du behöva ytterligare licenser för det.

Detta innebär att Power Apps for Teams och Dataverse for Teams har en klar fördel när det kommer till kostnader jämfört med sina klassiska motsvarigheter, men detta är förstås av en anledning som för oss till nästa kategori, funktionalitet.

När det gäller funktionalitet, om du listar funktionerna i Power Apps for Teams och klassiska Power Apps bredvid varandra och sedan börjar gå igenom listan, kommer du snabbt att se att klassiska Power Apps innehåller mycket fler funktioner och funktionalitet än dess motsvarighet.  

Du kan skapa snygga canvas-appar i båda, men funktioner som t.ex att skapa lösningar, distributionspipelines, modelldrivna appar, Power Pages osv saknas i Power Apps for Teams.

Det betyder att verktyget du vill använda kommer helt att bero på vad du är ute efter att bygga. Om du bygger en komplex lösning som kräver flera testmiljöer och distributionssätt, då är klassiska Power Apps vad du letar efter.  

Om du å andra sidan funderar på att bygga en enkel canvas app som du vill dela i ett team med dina kollegor eller externa personer, och inte oroa dig om alla har rätt licenser för att komma åt den, då är Power Apps for Teams ett litet bättre alternativ.

Detta gör också Power Apps for Teams till ett utmärkt val för dem som vill doppa tårna i low-code apputveckling. Det är enkelt att komma igång med mallar, och du behöver inga extra licenser förutom en Teams license, och du kan snabbt och enkelt deploya appen i Teams för testning och förbrukning.

För mer om vad Power Apps for Teams kan göra för din organisation och hur det kan förbättra din medarbetares produktivitet, se till att kontakta vår affärschef Eveliina Ormio: eveliina.ormio@meltlake.com så berättar vi mer!